Oksidasyon, anti oksidasyon ve serbest radikaller
Oksidasyon, anti oksidasyon ve serbest radikaller iyi anlaşılırsa, vücudun neden bağışıklık sisteminin sorun yaşadığını, yaşlanmanın bazılarında diğerlerine göre neden daha yoğun olduğunu da anlayabiliriz. Örneğin; yoğun spor antrenmanından çıkan bir kişi de oksidasyon artmıştır, dolayısıyla vücudunda serbest radikal sayısını arttırmıştır, bunun anti oksidanlarla nötralize edilmesi gerekmektedir, aksi taktirde bu kişi kronik hasara yol açabilecek adımları atmış demektir.
Vücudunuzdaki oksidayonu siz bilerek veya bilmeyerek artırırsınız. Dış etkenlere bağlı oksidasyona neden olan örneklerden bir kısmını sayacak olursak; UV ışınlar, X-rays, gamma ışınları, mikrodalga ışınları, pişirme sırasında organik maddelerin yakılması, orman yangınları, volkanik faaliyetler, asbest, benzen, karbonmonoksit, formaldehit, ozon ve toluen gibi hava kirleticiler, temizlik ürünleri, tutkal, boya, tiner, parfümler ve böcek ilaçları gibi kimyasallar, kloroform ve diğer trihalometanlar gibi su kirletici maddeler, alkol ve sigara kullanımı, sigara dumanı, egzoz dumanı gibi bir çok etken vardır.
Yoğun bir egzersiz, hatta yemek sonrası vücudumuzda oksidasyon artar. Yemek sonrası içilen sigara oksidayonu dolayısıyla serbest radikalleri daha da artırır.
Bu mekanizma nasıl oluyor?
Her molekül eşit sayıda artı (=Proton, atom çekirdeğinde bulunan artı yüklü atom altı parçacıktır) ve eksi (Elektron ( e- veya β- simgeleri ile gösterilir), eksi bir temel elektrik yüküne sahip bir atom altı parçacıktır) yüklü atom parçacıklarından oluşur. Örneğin; oksijen 8 artı 8 eksi parçacıktan oluşur, farz edelim ki yemek sonrası aldığımız gıdayı parçalamak için oksijen gerekir ve bu mücadele (OKSİDASYON) sırasında oksijenden bir elektron koparılır, kararsız hale gelen oksijen (ki artık bu yapıya SERBEST RADİKALLER adı verilir) eksiğini tamamlamak için elektronu sağlam bir yapıdan çalmaya kalkarsa o yapıya zarar vermiş olur.
İşte bu noktada elektronu tamponlayabilecek bir takım maddeler yerine konabilirse, kronik sorunlara yola açacak durumu da engellemiş oluruz. Bu durumu engelleyip düzeltecek olan maddeler ise ANTİOKSİDANLAR dır.
Niye aynı yaşta biri diğerinden daha yaşlı gözükür. Elbette genetik faktörler, çevre, geçirilen hayatın ne kadar yük taşıdığı başta gelir. Fakat aynı koşularda yaşamış, benzer genlere sahip kişilerdeki yaşlanma farkının en büyük nedeni bir çok çalışmada gösterilmiştir ki, bunlar oksidasyonun, yani oluşan serbest radikallerin anti oksidanlar tarafından tamponlanmamış olması kaynaklıdır. Bu konuya en güzel örnek cildimizdeki kollajene saldırıdır. Bu kaybedilen elektronu kollajen moleküllerinden alırlarsa sonuç olarak kollajene zarar verirler. Bir protein olan kollajen, cildimize gerginlik ve esneklik sağlayan maddelerden biridir ve özellikle serbest radikallerden kolayca etkilenir. Serbest radikaller cildimizde yıllarca kalan kollajene acımasızca saldırırlar. Bu sürekli saldırı, çapraz birleşme denen kimyasal bir değişmeye yol açar. Bu da yaşlanmanın bu kişilerde ne denli daha yoğun olduğunu açıklamaktadır.
Diğer yandan birçok bilim adamı, serbest radikal hasarının, temel olarak yaşlanmaya, kalp, kanser, alzheimer ve artrit gibi yaşla ilgi birçok hastalığa yol açtığına dair çalışmalar yapmaktadır.
Bağışıklık sistemimizi oyalayan serbest radikaller, dışarıdan gelebilecek bir virus, bakteri vb mikroorganizma saldırılarına karşı her an uyanık olması gerekirken, işini zorlaştıran serbest radikallerin hücrelere verdiği zararları bir şekilde telafi etmeye çalışarak oyalanmakta ve bu koşullarda gücü azaltmaktadır. Serbest radikaller ne denli anti oksitlenir yani detokslanırsa bağışıklık sistemi de o denli bağımsız ve güçlü olur.
Sonuç; BAC Natural de kullanılan iki taze meyve, iki tahıl, iki baharatın hepsinin ortak özelliği antioksidan olmasıdır. İçinde katkı maddesi, şeker, koruyucu, boya olmaması, taze tüketilmesi, soğuk zincirle taşınmasının nedeni, anti oksidanlara zarar vermeden tüketilmesini sağlamaktır.